przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wuzetka


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 cała szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat najlepiej cytrynowy

Masa:
- 0,75 litr śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody

Opis przygotowania:
Białka ubić , dodać cukier , nadal ubijać. Następnie dodać żółtka , chwilę ubijać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na 2 lub 3 części zależności jaką mieliśmy blachę do pieczenia. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/3 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim potem na kolejny i przykryć. Można minimalnie wylać gęstego soku na wierzch masy ok 1 łyżkę i rozprowadzić niedbale na całej masie.
Opis / Uwagi:
Czas pieczenia: 30 minut
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4325 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin