Wuzetka |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 cała szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat najlepiej cytrynowy
Masa:
- 0,75 litr śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
|
Opis przygotowania: Białka ubić , dodać cukier , nadal ubijać. Następnie dodać żółtka , chwilę ubijać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na 2 lub 3 części zależności jaką mieliśmy blachę do pieczenia. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/3 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim potem na kolejny i przykryć. Można minimalnie wylać gęstego soku na wierzch masy ok 1 łyżkę i rozprowadzić niedbale na całej masie. |
|
Opis / Uwagi: Czas pieczenia: 30 minut |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4319 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |