Gołąbki |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 0,5kg ryżu
- 2 główki kapusty
- 2kg mięsa mielonego (mieszane)
- 5 cebul
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- maggi
- olej do podsmażenia cebuli
|
Opis przygotowania: Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, jeśli jest za dużo wody trzeba osączyć.
Cebulkę kroimy w kostkę i zarumieniamy na oleju.
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście,wkładamy do wrzątku i wolno obgotowujemy 2-3 min, zdejmujemy gdy zmiękną.
Ścinamy grube nerwy.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę,jajka ,ryż,maggi pieprz,sól dokładnie wszystko wymieszać.
Na liściach układamy porcję farszu i ciasno zwinąć.
Na dno garnka wkładamy pozostałe liście, jeśli zostaną i ciasno układamy gołąbki posypujemy każdą warstwę wegetą zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków.
Zapiekamy około 40min. w temp.200 stopni lub gotujemy na ogniu około 45 min od zagotowania zmniejszamy ogień. |
|
Opis / Uwagi: Średnio z tej porcji wychodzi około 25 gołąbków.
Młoda kapusta + ryż + mięso = super obiad i nie tylko. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: klaudyna |
Przepis czytano już 8285 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |