przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gołąbki


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- 0,5kg ryżu
- 2 główki kapusty
- 2kg mięsa mielonego (mieszane)
- 5 cebul
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- maggi
- olej do podsmażenia cebuli

Opis przygotowania:
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, jeśli jest za dużo wody trzeba osączyć.
Cebulkę kroimy w kostkę i zarumieniamy na oleju.
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście,wkładamy do wrzątku i wolno obgotowujemy 2-3 min, zdejmujemy gdy zmiękną.
Ścinamy grube nerwy.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę,jajka ,ryż,maggi pieprz,sól dokładnie wszystko wymieszać.
Na liściach układamy porcję farszu i ciasno zwinąć.
Na dno garnka wkładamy pozostałe liście, jeśli zostaną i ciasno układamy gołąbki posypujemy każdą warstwę wegetą zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków.
Zapiekamy około 40min. w temp.200 stopni lub gotujemy na ogniu około 45 min od zagotowania zmniejszamy ogień.
Opis / Uwagi:
Średnio z tej porcji wychodzi około 25 gołąbków. Młoda kapusta + ryż + mięso = super obiad i nie tylko.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  klaudyna
Przepis czytano już 8286 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a klaudyna






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin