przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa z soczewicy

Poziom: łatwy
Czas: 50 min.
Porcji: 8
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- 3 niewielkie papryki (każda w innym kolorze)
- 1,5 dużej cebuli
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 2 kostki rosołowe warzywne (albo litr bulionu warzywnego)
- jogurt lub śmietana
- oliwa z oliwek
- przyprawy

Opis przygotowania:
Namoczyć soczewicę na ok. godzinę. Przepłukać, zalać wrzątkiem (tak żeby woda była ok. 1,5 cm nad soczewicą), wrzucić liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i zdjąć pokrywkę. Po ok. 20 minutach dodać pomidory. Gdy soczewica zmięknie, na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, gdy zacznie się szklić, dodać marchewkę w półplasterkach. gdy marchewka się zeszkli, dodać paprykę w paskach, szczyptę czerwonej papryki w proszku, szczyptę chilli i czarnego pieprzu, podsmażać kilka minut. często mieszając. Przerzucić zawartość patelni do garnka z gotującą się soczewicą, dokładnie wymieszać. gotować jeszcze ok. 5-10 minut, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać w grubych miskach z kleksem śmietany na wierzchu.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  kass
Przepis czytano już 4942 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin