|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Zupa z soczewicy |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: 50 min.
 Porcji: 8
 Głosów: 1Ocena: 5.00
- 400 g zielonej soczewicy
 - puszka pomidorów krojonych
 - 3 niewielkie papryki (każda w innym kolorze)
 - 1,5 dużej cebuli
 - 1 marchewka (opcjonalnie)
 - 2 kostki rosołowe warzywne (albo litr bulionu warzywnego)
 - jogurt lub śmietana
 - oliwa z oliwek
 - przyprawy
 
 
 |  | Opis przygotowania: Namoczyć soczewicę na ok. godzinę. Przepłukać, zalać wrzątkiem (tak żeby woda była ok. 1,5 cm nad soczewicą), wrzucić liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i zdjąć pokrywkę. Po ok. 20 minutach dodać pomidory. Gdy soczewica zmięknie, na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, gdy zacznie się szklić, dodać marchewkę w półplasterkach. gdy marchewka się zeszkli, dodać paprykę w paskach, szczyptę czerwonej papryki w proszku, szczyptę chilli i czarnego pieprzu, podsmażać kilka minut. często mieszając. Przerzucić zawartość patelni do garnka z gotującą się soczewicą, dokładnie wymieszać. gotować jeszcze ok. 5-10 minut, ewentualnie doprawić do smaku.
 Podawać w grubych miskach z kleksem śmietany na wierzchu.
 |  |  |  | Region:  Pozostałe |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  kass |  | Przepis czytano już 5996 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |