|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chłodnik niby litewski |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Porcji: 5-6 Głosów: 9 Ocena: 4.44 Składniki: - 1,5 op. kefiru / jogurtu naturalnego / mleka zsiadłego
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 średnie ogórki węże
- 3 ogórki małosolne
- 4 rzodkiewki
- burak
- koperek
- szczypior
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
- jajka
- ew. młode ziemniaki (po sztuce na osobę)
|
Opis przygotowania: Buraka zetrzeć na tarce, zalać zimną wodą (ok. 1,5 szklanki), dodać łyżeczkę cukru i gotować przez kilka minut. Wystudzić.
Ogórka zielonego pokroić w drobną kostkę, małosolne i rzodkiewki zetrzeć na tarce, czosnek, szczypior i koper posiekać. Wszystko wrzucić do miski / garnka, zalać jogurtem (kefirem / mlekiem zsiadłym), dodać śmietanę, wywar z buraka, ewentualnie 2-3 łyżeczki startego buraka. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Ugotować jajka i ziemniaki, wystudzić, pokrojone włożyć do miseczek i zalać chłodnikiem. |
|
Opis / Uwagi: Świetne danie na upały, ziemniaki to wersja plus, bardziej sycąca. Do czasu przygotowania nie doliczałam czasu oczekiwania na stygnięcie:) |
| Region: Pozostałe | |
Przepis został dodany przez: kass | Przepis czytano już 5329 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|