przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chłodnik niby litewski

Poziom: łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 5-6
Głosów: 9
Ocena: 4.44
Składniki:
- 1,5 op. kefiru / jogurtu naturalnego / mleka zsiadłego
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 średnie ogórki węże
- 3 ogórki małosolne
- 4 rzodkiewki
- burak
- koperek
- szczypior
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
- jajka
- ew. młode ziemniaki (po sztuce na osobę)

Opis przygotowania:
Buraka zetrzeć na tarce, zalać zimną wodą (ok. 1,5 szklanki), dodać łyżeczkę cukru i gotować przez kilka minut. Wystudzić.
Ogórka zielonego pokroić w drobną kostkę, małosolne i rzodkiewki zetrzeć na tarce, czosnek, szczypior i koper posiekać. Wszystko wrzucić do miski / garnka, zalać jogurtem (kefirem / mlekiem zsiadłym), dodać śmietanę, wywar z buraka, ewentualnie 2-3 łyżeczki startego buraka. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Ugotować jajka i ziemniaki, wystudzić, pokrojone włożyć do miseczek i zalać chłodnikiem.
Opis / Uwagi:
Świetne danie na upały, ziemniaki to wersja plus, bardziej sycąca. Do czasu przygotowania nie doliczałam czasu oczekiwania na stygnięcie:)
Region:  Pozostałe
Przepis został dodany przez:  kass
Przepis czytano już 5354 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin