|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wiśniówka |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.67 Składniki: - wiśnie
- 10 pestek z wiśni
- spirytus
- cukier ( na słoik takiej wielkości jaki przedstawiony jest na obrazku to ilość cukru ok 30dag)
|
Opis przygotowania: Do słowika wsypać wydrylowane wiśnie + 10 pestek wszystko zalać spirytusem tak aby zakryć wiśnie, wystawić w słoneczne miejsce na 4-6 tygodni.
Następnie zlać i wstawić do chłodnego miejsca, a wiśnie zasypać cukrem i wystawić na słońce na 2-3 tygodnie.
Po upływie 2-3 tyg połączyć powstałe wywary. |
|
Opis / Uwagi: Używa się wydrylowane wiśnie aby mogły być później doskonałym dodatkiem do ciast :) |
| |
Przepis został dodany przez: anka1988 | Przepis czytano już 8408 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
wiśniówka Dodał/a anka1988 dnia 2009-07-23 14:11:39
witam, ilość spirytusu zależy od ilości wiśni jakie posiadamy. Jeśli wsypiemy wydrylowane wiśnie do słoika to należy użyć tyle spirytusu, aby przykryć wiśnie (tak jak na załączonym obrazku:)
| proporcje Dodał/a ~tomek dnia 2009-07-23 00:00:02
no ok, ale jakie proporcje? ile wiśni na ile spirytusu?
|
|
|
|