przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wiśniówka


Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.67
Składniki:
- wiśnie
- 10 pestek z wiśni
- spirytus
- cukier ( na słoik takiej wielkości jaki przedstawiony jest na obrazku to ilość cukru ok 30dag)

Opis przygotowania:
Do słowika wsypać wydrylowane wiśnie + 10 pestek wszystko zalać spirytusem tak aby zakryć wiśnie, wystawić w słoneczne miejsce na 4-6 tygodni.
Następnie zlać i wstawić do chłodnego miejsca, a wiśnie zasypać cukrem i wystawić na słońce na 2-3 tygodnie.
Po upływie 2-3 tyg połączyć powstałe wywary.
Opis / Uwagi:
Używa się wydrylowane wiśnie aby mogły być później doskonałym dodatkiem do ciast :)
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 8342 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





wiśniówka
Dodał/a anka1988 dnia 2009-07-23 14:11:39

witam, ilość spirytusu zależy od ilości wiśni jakie posiadamy. Jeśli wsypiemy wydrylowane wiśnie do słoika to należy użyć tyle spirytusu, aby przykryć wiśnie (tak jak na załączonym obrazku:)

proporcje
Dodał/a ~tomek dnia 2009-07-23 00:00:02

no ok, ale jakie proporcje? ile wiśni na ile spirytusu?











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin