przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Barszcz Wigilijny

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Głosów: 2
Ocena: 4.00
Składniki:
- 0,5 l kwasu buraczanego
- 1 kg buraków
- 6 dag suszonych grzybków (można wykorzystać wywar pozostały z gotowania suszonych grzybów do innej potrawy)
Warzywa:
- seler
- pietruszka
- marchewka
- cebula
- sól
- pieprz
- czosnek
- cukier

Opis przygotowania:
Kilka dni wcześniej (można nawet dwa tygodnie) przygotować kwas buraczany - wyszorowane buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, wrzucić do słoja lub kamiennego garnka, zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 litry), dodać kawałek razowego chleba ze skórką i kilka ząbków czosnku. Odstawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach zlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Przygotowanie barszczu
Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wodą. Po około 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w plastry buraki (wcześniej wyszorowane i obrane). Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i zostawiamy barszcz na jakąś godzinę w spokoju aby smaki dobrze się wymieszały.
Następnie cedzimy barszcz, dodajemy kwas buraczany i przyprawiamy do smaku.
Czysty barszcz podajemy z uszkami, fasolką Jaś".
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Źródło:  Kulinarny Atlas Świata
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 7928 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin