Barszcz Wigilijny |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: - 0,5 l kwasu buraczanego
- 1 kg buraków
- 6 dag suszonych grzybków (można wykorzystać wywar pozostały z gotowania suszonych grzybów do innej potrawy)
Warzywa:
- seler
- pietruszka
- marchewka
- cebula
- sól
- pieprz
- czosnek
- cukier
|
Opis przygotowania: Kilka dni wcześniej (można nawet dwa tygodnie) przygotować kwas buraczany - wyszorowane buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, wrzucić do słoja lub kamiennego garnka, zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 litry), dodać kawałek razowego chleba ze skórką i kilka ząbków czosnku. Odstawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach zlać do butelek i szczelnie zamknąć.
Przygotowanie barszczu
Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wodą. Po około 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w plastry buraki (wcześniej wyszorowane i obrane). Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i zostawiamy barszcz na jakąś godzinę w spokoju aby smaki dobrze się wymieszały.
Następnie cedzimy barszcz, dodajemy kwas buraczany i przyprawiamy do smaku.
Czysty barszcz podajemy z uszkami, fasolką Jaś". |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
Źródło: Kulinarny Atlas Świata |
|
Przepis został dodany przez: macho |
Przepis czytano już 7936 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |