przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa krem z borowików

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 20 dag świeżych lub mrożonych borowików
- 10 sztuk suszonych borowików
- 1 cebula
- 1 szklanki mleka
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie - trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.
Opis / Uwagi:
Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego, posypaną natką pietruszki.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  intruz
Przepis czytano już 5612 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin