| Zupa krem z borowików | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 20 dag świeżych lub mrożonych borowików
 - 10 sztuk suszonych borowików
 - 1 cebula
 - 1  szklanki mleka
 - 1 kostka bulionu grzybowego
 - 4 łyżki masła
 - 2 łyżki mąki
 - 100 ml śmietany
 - sól, pieprz
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie - trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego, posypaną natką pietruszki.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  intruz | 
	| Przepis czytano już 6331 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |