|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kawa gotowana |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: 15 min.
 Głosów: 1Ocena: 4.00
- kawa drobno świeżo zmielona
 - cukier kryształ biały lub lepiej trzcinowy ciemny Muscovado
 - sól
 - czarny pieprz
 - ciepłe przyprawy: cynamon, goździk, kardamon, wanilia
 - woda mineralna
 
 
 |  | Opis przygotowania: Na 2 litry dobrej wody mineralnej zużyjemy około 100 - 200 g kawy. Zimną wodę z kawą aromatyzujemy laską waniliową spreparowaną - osobno dodajemy skórkę i ziarenka, 1 laskę cynamonu, 1 goździk, szczyptę rozgniecionego kardamonu, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę soli.
 Wszystko doprowadzamy do wrzenia i delikatnie gotujemy często mieszając około 3 minuty.
 Podajemy słodzoną cukrem muscovado.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  adrianbogacki |  | Przepis czytano już 6276 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |