Kawa gotowana |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - kawa drobno świeżo zmielona
- cukier kryształ biały lub lepiej trzcinowy ciemny Muscovado
- sól
- czarny pieprz
- ciepłe przyprawy: cynamon, goździk, kardamon, wanilia
- woda mineralna
|
Opis przygotowania: Na 2 litry dobrej wody mineralnej zużyjemy około 100 - 200 g kawy. Zimną wodę z kawą aromatyzujemy laską waniliową spreparowaną - osobno dodajemy skórkę i ziarenka, 1 laskę cynamonu, 1 goździk, szczyptę rozgniecionego kardamonu, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę soli.
Wszystko doprowadzamy do wrzenia i delikatnie gotujemy często mieszając około 3 minuty.
Podajemy słodzoną cukrem muscovado. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 5542 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |