przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłecznik

Poziom: łatwy
Czas: 50 min.
Porcji: Blacha
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3 ( dawne ) szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1,5 kostki masła
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego/ cynamon
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- słoik jabłek prażonych
- łyżeczka proszku do pieczenia

+ Blacha prostokątna
++ papierek od masła do nasmarowania blachy
+++ tarta bułka do wysypania blachy
(to najlepiej zrobić na początku)

Opis przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ponownie wymieszać.Stopniowo dodawać mąkę wyrabiając już ciasto ręką na kulkę. Przekroić ciasto na 2 części (już nie mówię, żeby na połowy, ale w miarę równe). Jedną połówką wyłożyć spód blachy. Po wyłożeniu ciasta na spód czas na nakładanie jabłek. Po równomiernym wyłożeniu posypujemy jabłka cukrem waniliowym, jak kto woli - cynamonem. Na wierzchu układamy nieregularnie strzępki z drugiej połówki ciasta. Wszystko do pieca nagrzanego do 180 stopni grzanie z dołu i góry na około 50 min.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  irracjonalny
Przepis czytano już 5071 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin