Jabłecznik | 
	 | 
		Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: Blacha Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 3 ( dawne ) szklanki mąki 
- 4 żółtka 
- 1,5 kostki masła 
- szklanka cukru 
- torebka cukru waniliowego/ cynamon 
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
- słoik jabłek prażonych 
- łyżeczka proszku do pieczenia 
 
+ Blacha prostokątna 
++ papierek od masła do nasmarowania blachy 
+++ tarta bułka do wysypania blachy 
(to najlepiej zrobić na początku)
 
  | 
	Opis przygotowania: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ponownie wymieszać.Stopniowo dodawać mąkę wyrabiając już ciasto ręką na kulkę. Przekroić ciasto na 2 części (już nie mówię, żeby na połowy, ale w miarę równe). Jedną połówką wyłożyć spód blachy. Po wyłożeniu ciasta na spód czas na nakładanie jabłek. Po równomiernym wyłożeniu posypujemy jabłka cukrem waniliowym, jak kto woli - cynamonem. Na wierzchu układamy nieregularnie strzępki z drugiej połówki ciasta. Wszystko do pieca nagrzanego do 180 stopni grzanie z dołu i góry na około 50 min. | 
	 | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  irracjonalny | 
	| Przepis czytano już 5840 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |