przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Karpatka


Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. wody
- szczypta soli
- 1 szkl. maki pszennej
- 4 jajka

Krem:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny

Opis przygotowania:
Margarynę zagotować z woda i szczypta soli, dodać mąkę i energicznie wymieszać (będzie gęste), zdjąć z palnika. Wystudzić. Wbijać jajka pojedynczo. Ciasto podzielić na 2 części. Każda część piec osobno ok 15-20min w temp 200 st C.

Sporządzanie kremu:
Odlać z mleka 1/2 szkl. (resztę mleka zagotować z pozostałymi składnikami ) i dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę Margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.

Na placek ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem. Włożyć do lodówki.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 3990 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





karpatka
Dodał/a ~anka1988 dnia 2010-04-13 10:28:15

polecam gorąco :) u mnie w domu od razu znika z talerzy :)

... :)
Dodał/a ~łasuch dnia 2010-04-12 20:59:07

mmmmm lubie karpatkę :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin