| Karpatka | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyGłosów: 0Ocena: 0.00
Ciasto:
 - 1/2 kostki margaryny
 - 1/2 szkl. wody
 - szczypta soli
 - 1 szkl. maki pszennej
 - 4 jajka
 
 Krem:
 - 1/2 l mleka
 - 3/4 szkl. cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 kostka margaryny
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Margarynę zagotować z woda i szczypta soli, dodać mąkę i energicznie wymieszać (będzie gęste), zdjąć z palnika. Wystudzić. Wbijać jajka pojedynczo. Ciasto podzielić na 2 części. Każda część piec osobno ok 15-20min w temp 200 st C.
 
 Sporządzanie kremu:
 Odlać z mleka 1/2 szkl. (resztę mleka zagotować z pozostałymi składnikami ) i dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę Margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
 
 Na placek ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem. Włożyć do lodówki.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  anka1988 | 
	| Przepis czytano już 4569 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 2) |