|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zawijaniec z makiem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 2 jaja
- pół szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżeczki Cukru wanilinowego WINIARY
- skórka otarta z cytryny
Masa makowa:
- 30 dag maku
- 10 dag miodu
- 15 dag cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
- 15 dag cukru
- białko
- sok z połowy cytryny
Do dekoracji:
- kilka orzechów włoskich
- łyżka struganej nożem gorzkiej czekolady
|
Opis przygotowania: Drożdże wymieszaj najpierw z ciepłym mlekiem, a potem jeszcze z łyżką mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajo i żółtko utrzyj z cukrem na kogel mogel. Masło rozpuść. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do mąki razem z koglem-moglem, rozpuszczonym letnim masłem, skórką z cytryny i cukrem wanilinowym. Wyrób ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia.
Teraz sparz mak, odcedź go, trzy razy przekręć przez maszynkę, a potem dokładnie utrzyj z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i równo posmaruj masą makową. Całość zwiń w ciasny wałek, przełóż do wąskiej natłuszczonej formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do umiarkowanie gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym pozostałym białkiem. Piecz około 45 minut.
Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj lukier. Cukier utrzyj z białkiem na jednolitą masę. Pod koniec wlej sok z cytryny. Wyjęte z piekarnika ciasto polej przygotowanym lukrem, udekoruj orzechami i czekoladą. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4592 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|