Opis przygotowania: Drożdże wymieszaj najpierw z ciepłym mlekiem, a potem jeszcze z łyżką mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajo i żółtko utrzyj z cukrem na kogel mogel. Masło rozpuść. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do mąki razem z koglem-moglem, rozpuszczonym letnim masłem, skórką z cytryny i cukrem wanilinowym. Wyrób ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia.
Teraz sparz mak, odcedź go, trzy razy przekręć przez maszynkę, a potem dokładnie utrzyj z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i równo posmaruj masą makową. Całość zwiń w ciasny wałek, przełóż do wąskiej natłuszczonej formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do umiarkowanie gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym pozostałym białkiem. Piecz około 45 minut.
Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj lukier. Cukier utrzyj z białkiem na jednolitą masę. Pod koniec wlej sok z cytryny. Wyjęte z piekarnika ciasto polej przygotowanym lukrem, udekoruj orzechami i czekoladą. |