Grill - wspomnienie lata |
|
Poziom: średni Porcji: 8 Głosów: 2 Ocena: 3.50 Składniki: - 60 dkg piersi z indyka (pokrojone w kawałki)
- sok z grejpfruta ok. 2 szklanki
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- papryka w proszku (słodka)
- curry lub przyprawy do indyka
- cebulka 2 główki
- papryka 2 szt może być różnokolorowa
- ok. 30 dkg zmielonych pistacji
- bakłażan
|
Opis przygotowania: Pokrojonego indyka dzielimy na dwie części. Pierwszą oprószamy
delikatnie w soli i pieprzu i zanurzamy do soku grejpfrutowego na
kilkanaście godzin. Drugą połowę paprykujemy, solimy i dosypujemy jakie tylko
przyprawy lubimy i do lodówki na kilkanaście godzin.
Międzyczasie mielimy pistacje ( ale nie na pył tylko na ciut grubsze
kawałeczki), ćwiartujemy sobie paprykę, cebulkę, bakłażan.
Po kilkunastu godzinach macerowania się indyka tę cześć, która była
moczona w soku dodatkowo teraz oprószamy w pistacjach. No i na pałeczki
do szaszłyków na przemian z zieleniną raz paprykowy indyk , raz
pistacjowy. Na tackę i na rozżarzony grill.
Palce lizać! |
|
Opis / Uwagi: pistacje drogie, za to grill inny niż u sąsiada :)) |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 5491 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |