przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szaszłyki drobiowe w ziołowej marynacie


Poziom: łatwy
Porcji: 4 PORCJE
Głosów: 6
Ocena: 4.17
Składniki:
- 3-4 filety z kurczaka
- około 100ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano i rozmarynu(zawsze polecam świeże)
- około 150ml wytrawnego białego wina
- sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:
Filety pokroić w długie cienkie paski lub w kostkę jak kto woli. Do oliwy z oliwek wrzucić pokrojony w plasterki czosnek. Dodać zioła oraz wino. Mięso przyprawić solą i pieprzem, włożyć do marynaty na kilka godzin (im dłużej marynujemy tym uzyskujemy lepszy smak).
Nawlekamy paski fileta robiąc zakładki, tak na przemian lub tradycyjnie kostka za kostką. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku (ciekawostka - pozostała marynatę wykorzystaj rozsmarowując po każdym odwróceniu szaszłyka a mięsko będzie smaczne i soczyste!
Podawaj z sałatkami i sosami !
Smacznego!!!
Opis / Uwagi:
Podaj szaszłyki z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem z dodatkiem kurkumy! Ważne jest równie to, że przed grillowaniem namoczcie patyczki na nasze mięsko by szybko nie wysychały i łamały się czy tez zapalały. Nadziewaj, nawlekaj z małymi odstępami, mamy w ten czas pewność że danie dokładnie nam wyjdzie, będzie dobrze i równo dopieczone. Przekładaj mięso rożnymi warzywami czy tam jeszcze co chcecie, by było smacznie i kolorowo! Smacznego !!!
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis został dodany przez:  jaceksz
Przepis czytano już 5387 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a jaceksz














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin