Szaszłyki drobiowe w ziołowej marynacie |
|
Poziom: łatwy Porcji: 4 PORCJE Głosów: 6 Ocena: 4.17 Składniki: - 3-4 filety z kurczaka
- około 100ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano i rozmarynu(zawsze polecam świeże)
- około 150ml wytrawnego białego wina
- sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Filety pokroić w długie cienkie paski lub w kostkę jak kto woli. Do oliwy z oliwek wrzucić pokrojony w plasterki czosnek. Dodać zioła oraz wino. Mięso przyprawić solą i pieprzem, włożyć do marynaty na kilka godzin (im dłużej marynujemy tym uzyskujemy lepszy smak).
Nawlekamy paski fileta robiąc zakładki, tak na przemian lub tradycyjnie kostka za kostką. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku (ciekawostka - pozostała marynatę wykorzystaj rozsmarowując po każdym odwróceniu szaszłyka a mięsko będzie smaczne i soczyste!
Podawaj z sałatkami i sosami !
Smacznego!!! |
|
Opis / Uwagi: Podaj szaszłyki z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem z dodatkiem kurkumy! Ważne jest równie to, że przed grillowaniem namoczcie patyczki na nasze mięsko by szybko nie wysychały i łamały się czy tez zapalały. Nadziewaj, nawlekaj z małymi odstępami, mamy w ten czas pewność że danie dokładnie nam wyjdzie, będzie dobrze i równo dopieczone. Przekładaj mięso rożnymi warzywami czy tam jeszcze co chcecie, by było smacznie i kolorowo!
Smacznego !!! |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis został dodany przez: jaceksz |
Przepis czytano już 5819 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |