|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
FANTASTYCZNY SOS CHILI |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 15 min. Porcji: dowolna Głosów: 6 Ocena: 4.50 Składniki: - 6 papryczek chili czerwonej z pestkami
- 1 papryka czerwona słodka bez pestek
- 1/3 szklanki octu 5% spirytusowego, lub ryżowego
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
|
Opis przygotowania: Do niewielkiego garnka wrzucamy oczyszczone, umyte, drobno pokrojone papryki , wlewamy połowę wody, dodajemy poszatkowany czosnek, poszatkowaną cebulę i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzony sos miksujemy na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi grudki papryki to pozostawia w takim stanie jak woli. Następnie dodajemy pozostałe produkty, mieszamy chwilę do rozpuszczenia sypkich składników. Stawiamy nasz garnek ponownie na ogień i po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie sos jest gotowy. Rozlewamy do czystych słoiczków i szczelnie zamykamy. Po ostygnięciu lokujemy słoiki w spiżarni lub w lodówce, i używamy w miarę potrzeb. Sos nadaje się do wszystkiego, do mięs, warzyw, kanapek, a nawet do zaprawiania na grill i po grillowaniu jako dip. |
|
Opis / Uwagi: IDEALNY NA KAŻDĄ OKAZJĘ, kapsaicyna zawarta w paprykach ma właściwości bakteriobójcze, antyrakowe, antygrzybiczne, bardzo lubiany i popularny w całym świecie, ze względu na smak i właściwości zdrowotne. |
| Region: Kuchnia tajska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 6712 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|