przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





FANTASTYCZNY SOS CHILI


Poziom: b. łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 6
Ocena: 4.50
Składniki:
- 6 papryczek chili czerwonej z pestkami
- 1 papryka czerwona słodka bez pestek
- 1/3 szklanki octu 5% spirytusowego, lub ryżowego
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula

Opis przygotowania:
Do niewielkiego garnka wrzucamy oczyszczone, umyte, drobno pokrojone papryki , wlewamy połowę wody, dodajemy poszatkowany czosnek, poszatkowaną cebulę i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzony sos miksujemy na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi grudki papryki to pozostawia w takim stanie jak woli. Następnie dodajemy pozostałe produkty, mieszamy chwilę do rozpuszczenia sypkich składników. Stawiamy nasz garnek ponownie na ogień i po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie sos jest gotowy. Rozlewamy do czystych słoiczków i szczelnie zamykamy. Po ostygnięciu lokujemy słoiki w spiżarni lub w lodówce, i używamy w miarę potrzeb. Sos nadaje się do wszystkiego, do mięs, warzyw, kanapek, a nawet do zaprawiania na grill i po grillowaniu jako dip.
Opis / Uwagi:
IDEALNY NA KAŻDĄ OKAZJĘ, kapsaicyna zawarta w paprykach ma właściwości bakteriobójcze, antyrakowe, antygrzybiczne, bardzo lubiany i popularny w całym świecie, ze względu na smak i właściwości zdrowotne.
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 6712 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin