|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| FANTASTYCZNY SOS CHILI |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  15 min.Porcji:  dowolnaGłosów: 6Ocena: 4.50
- 6 papryczek chili czerwonej z pestkami
 - 1 papryka czerwona słodka bez pestek
 - 1/3 szklanki octu 5% spirytusowego, lub ryżowego
 - 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
 - 1/2 szklanki wody
 - 4 łyżki cukru
 - pół łyżeczki soli
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 mała cebula
 
 
 |  | Opis przygotowania: Do niewielkiego garnka wrzucamy oczyszczone, umyte,  drobno pokrojone papryki , wlewamy połowę wody, dodajemy poszatkowany czosnek, poszatkowaną cebulę i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzony sos miksujemy na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi grudki papryki to pozostawia w takim stanie jak woli. Następnie dodajemy pozostałe produkty, mieszamy chwilę do rozpuszczenia sypkich składników. Stawiamy nasz garnek ponownie na ogień i po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie sos jest gotowy. Rozlewamy do czystych słoiczków i szczelnie zamykamy. Po ostygnięciu lokujemy słoiki w spiżarni lub w lodówce, i używamy w miarę potrzeb. Sos nadaje się do wszystkiego, do mięs, warzyw, kanapek, a nawet do zaprawiania na grill i po grillowaniu jako dip.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: IDEALNY NA KAŻDĄ OKAZJĘ, kapsaicyna zawarta w paprykach ma właściwości bakteriobójcze, antyrakowe, antygrzybiczne, bardzo lubiany i popularny w całym świecie, ze względu na smak i właściwości zdrowotne.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia tajska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  chef7 |  | Przepis czytano już 7555 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |