przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ule - ciasteczka od pszczółki Maji


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
Ule:
* 20 dag mielonych orzechów włoskich

* 15-20 dag cukru pudru

* 8 tartych biszkoptów

* 2 nieduże surowe białka

* wafle (suche) do zakrycia dna ciasteczka

Krem - nadzienie

* filiżanka mielonych orzechów włoskich lub drobnego kokosu

* 1/2 szkl. mleka

* 15 dag margaryny

* 10 dag cukru pudru

* op. cukru waniliowego

* ew. kieliszek alkoholu

Opis przygotowania:
Zmielone orzechy połączyć z biszkoptami i cukrem pudrem, na końcu dodać surowe białka. Wyrobić masę i szybko wylepiać nią foremki do uli. Masa szybko twardnieje i wycieka z niej dużo tłuszczu, ale łatwo zastyga jako ul. W środku palcem robić dziurki lub trzonkiem drewnianej łyżki. Do środka każdego ciastka dajemy porcje kremu i zalepiamy wafelkiem. z wafli wycinam kieliszkiem kółeczka, które idealnie zaklejają dno. Jak nie macie wafli to z masy zróbcie kółeczko kieliszkiem i zalepcie dno. Następnie delikatnie wyciągamy je z foremki. Gotowe ule zostawiam na kilkanaście godzin w lodówce. Potem przechowuję je w zamkniętym pudełku w chłodnym miejscu.

Krem
Orzechy lub kokos sparzyć mlekiem, po chwili w razie potrzeby odsączyć nadmiar mleka, ostudzić.
Margarynę rozetrzeć z cukrami, na końcu dodać ostudzone orzech albo wiórki i alkohol.
To jest tylko propozycja nadzienia. Do uli pasuje też np. masa budyniowa tak jak na karpatkę, lub można zastąpić orzechy makiem.

Ule są idealne na święta:)
Opis / Uwagi:
Poniżej kochani zamieściłam jeden ul już gotowy oraz foremkę, z której idealnie wychodzą te świąteczne smakołyki:) ule można zrobić też z dodatkiem kakao, a nadzienie budyniowe wtedy pięknie kontrastują gdy się je przetnie na pół. nadzienie nr2: ajerkoniak, 7dgk masła, 15-20 dgk cukru pudru. masło z cukrem a potem wlewać ajerkoniak i ucierać, żeby się nie zważyło.Włożyć ją na trochę do lodówki.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 7217 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a syladance

Dodał/a syladance





Cudo
Dodał/a ~kucharka dnia 2011-05-22 01:56:58

Ale pięknie Ci to wyszło. Będe musiała sama spróbować.Pozdrawiam











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin