Ule - ciasteczka od pszczółki Maji |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: Ule:
* 20 dag mielonych orzechów włoskich
* 15-20 dag cukru pudru
* 8 tartych biszkoptów
* 2 nieduże surowe białka
* wafle (suche) do zakrycia dna ciasteczka
Krem - nadzienie
* filiżanka mielonych orzechów włoskich lub drobnego kokosu
* 1/2 szkl. mleka
* 15 dag margaryny
* 10 dag cukru pudru
* op. cukru waniliowego
* ew. kieliszek alkoholu
|
Opis przygotowania: Zmielone orzechy połączyć z biszkoptami i cukrem pudrem, na końcu dodać surowe białka. Wyrobić masę i szybko wylepiać nią foremki do uli. Masa szybko twardnieje i wycieka z niej dużo tłuszczu, ale łatwo zastyga jako ul. W środku palcem robić dziurki lub trzonkiem drewnianej łyżki. Do środka każdego ciastka dajemy porcje kremu i zalepiamy wafelkiem. z wafli wycinam kieliszkiem kółeczka, które idealnie zaklejają dno. Jak nie macie wafli to z masy zróbcie kółeczko kieliszkiem i zalepcie dno. Następnie delikatnie wyciągamy je z foremki. Gotowe ule zostawiam na kilkanaście godzin w lodówce. Potem przechowuję je w zamkniętym pudełku w chłodnym miejscu.
Krem
Orzechy lub kokos sparzyć mlekiem, po chwili w razie potrzeby odsączyć nadmiar mleka, ostudzić.
Margarynę rozetrzeć z cukrami, na końcu dodać ostudzone orzech albo wiórki i alkohol.
To jest tylko propozycja nadzienia. Do uli pasuje też np. masa budyniowa tak jak na karpatkę, lub można zastąpić orzechy makiem.
Ule są idealne na święta:) |
|
Opis / Uwagi: Poniżej kochani zamieściłam jeden ul już gotowy oraz foremkę, z której idealnie wychodzą te świąteczne smakołyki:)
ule można zrobić też z dodatkiem kakao, a nadzienie budyniowe wtedy pięknie kontrastują gdy się je przetnie na pół.
nadzienie nr2: ajerkoniak, 7dgk masła, 15-20 dgk cukru pudru.
masło z cukrem a potem wlewać ajerkoniak i ucierać, żeby się nie zważyło.Włożyć ją na trochę do lodówki. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 7216 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |