Kurczak z limonką i kolendrą |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 4 piersi kurczaka (pojedyncze filety)
250 g ryżu basmati ugotowanego na sypko
2 łyżeczki startego imbiru
4 łyżki posiekanej kolendry
wyciśnięty sok i skórka starta z 1 limonki
1 bakłażan pokrojony w słupki
1 cukinia pokrojona w słupki
4 duże pieczarki pokrojone
4 duże pieczarki pokrojone w grube plastry
2 łyżki oliwy do smarowania
1 minikostka przyprawowa Czosnek Knorr
1 łyżka sezamu
|
Opis przygotowania: Mięso nie musi specjalnie długo kruszeć, bo jest już wystarczająco miękkie. Natarte marynatą powolutku nabiera aromatu i smaku. Dlatego lepiej trochę poczekać z położeniem na ruszcie kurczaka z lionką i kolendrą, niż skracać czas marynowania. Wymieszaj składniki marynaty i polej piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. Upiecz na grillu wyjęte z marynaty mięso, bakłażany, cukinie i pieczarki. W czasie grillowania często smaruj oliwą. Upieczone warzywa zdejmij z grilla i posyp pokruszoną minikostką przyprawową. Mięso pokrój w plastry, posyp sezamem, podawaj z warzywami i ryżem |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4179 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |