przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierś z kaczki na plackach ziemniaczanych z warzywami w wiśniowym sosie

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
* pierś z kaczki

* jeden duży ziemniak

* wiosenna cebulka ze szczypiorem

* papryka czerwona

* kompot z wiśni ( drylowane )

* śmietana 30%

* sól

* pieprz

Opis przygotowania:
Pierś kaczki podsmażamy lewa/prawa zaczynając od strony skóry uprzednio ponacinanej w drobną kratkę (aby przyspieszyć wytopienie się tłuszczu i nadania chrupkości).
Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 140C i dopiekamy około 3-4min w zależności od grubości fileta. Surowego i obranego ziemniaka ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie odciskamy z soku i smażymy formując okrągłe placki. Cebule i paprykę kroimy drobno i podsmażamy razem na maśle na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypior. Wiśnie odcedzamy a w rondlu podsmażamy trochę ocalałej cebulki do sosu. Kiedy się zeszkli oprószamy odrobiną mąki i podlewamy kompotem. Zagotowujemy i dolewamy trochę śmietany i redukujemy. Na koniec dodajemy pozostałe wiśnie i doprawiamy do smaku. Danie składamy na talerzu według własnej kompozycji. Typ: Ja wyrabiam się w niecałe 15 minut i jest to typowe danie ala carte.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4443 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin