Pierś z kaczki na plackach ziemniaczanych z warzywami w wiśniowym sosie | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: * pierś z kaczki  
 
* jeden duży ziemniak 
 
* wiosenna cebulka ze szczypiorem 
 
* papryka czerwona 
 
* kompot z wiśni ( drylowane ) 
 
* śmietana 30% 
 
* sól 
 
* pieprz
 
  | 
	Opis przygotowania: Pierś kaczki podsmażamy lewa/prawa zaczynając od strony skóry uprzednio ponacinanej w drobną kratkę (aby przyspieszyć wytopienie się tłuszczu i nadania chrupkości). 
Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 140C i dopiekamy około 3-4min w zależności od grubości fileta. Surowego i obranego ziemniaka ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie odciskamy z soku i smażymy formując okrągłe placki. Cebule i paprykę kroimy drobno i podsmażamy razem na maśle na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypior. Wiśnie odcedzamy a w rondlu podsmażamy trochę ocalałej cebulki do sosu. Kiedy się zeszkli oprószamy odrobiną mąki i podlewamy kompotem. Zagotowujemy i dolewamy trochę śmietany i redukujemy. Na koniec dodajemy pozostałe wiśnie i doprawiamy do smaku. Danie składamy na talerzu według własnej kompozycji. Typ: Ja wyrabiam się w niecałe 15 minut i jest to typowe danie ala carte. | 
	 | 
		 | 
	| Przepis został dodany przez:  mlynek | 
	| Przepis czytano już 5104 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |