|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pascha na wielkanocny stół |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg niekwaśnego, tłustego twarogu (dobrze odciśnięty)
5 żółtek
200 g miękkiego masła
1/4 l śmietanki kremówki (36%)
250 g cukru
1/2 laski wanilii (ewentualnie możemy ją zastąpić aromatem lub cukrem waniliowym)
200 g bakalii (opcjonalnie); np. migdały, rodzynki, orzechy
|
Opis przygotowania: Twaróg przecieramy przez sito lub trzykrotnie mielimy w maszynce o drobnych oczkach.W garnku ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy śmietankę i dalej ucieramy, aż do uzyskania konsystencji kremu.Garnek z żółtkami stawiamy na ogniu i ogrzewamy prawie do zagotowania, cały czas mieszając.W trakcie ogrzewania kremu z żółtek dodajemy miąższ wydrążony z laski wanilii, lub cukier waniliowy. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, przetarty ser i ucieramy mikserem. Dodajemy ulubione bakalie, dokładnie mieszamy. Na dnie sita układamy czystą gazę, wlewamy masę i odciskamy.Zawijamy , mocno dociskamy z góry (możemy położyć talerzyk obciążony słoikiem) i zostawiamy na noc w lodówce.Na drugi dzień wykładamy paschę na talerz, ozdabiamy |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 4117 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|