|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kruche ciasto do kawy |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże (lub 3 małe) jajka
- 1/2 kostki (12,5dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki kwaśnej 12% śmietany lub naturalnego jogurtu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
|
Opis przygotowania: Do miseczki siejemy przez sito mąkę z proszkiem, podajemy cukier puder i cukry waniliowe, składniki mieszamy, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz, ucieramy robotem, dodając po jednym, jajka i niewielkimi porcjami śmietanę. Dokładnie wyrobione ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta babowego) od razu przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 45 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch jest delikatnie zarumieniony, a boki odstają od formy. Kroimy w zgrabne porcje. Podajemy z dodatkiem domowych konfitur lub morelowego dżemu, albo powideł śliwkowych i bitej śmietany. |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz |
| Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5249 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|