przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kruche ciasto do kawy


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże (lub 3 małe) jajka
- 1/2 kostki (12,5dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki kwaśnej 12% śmietany lub naturalnego jogurtu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Opis przygotowania:
Do miseczki siejemy przez sito mąkę z proszkiem, podajemy cukier puder i cukry waniliowe, składniki mieszamy, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz, ucieramy robotem, dodając po jednym, jajka i niewielkimi porcjami śmietanę. Dokładnie wyrobione ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta babowego) od razu przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 45 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch jest delikatnie zarumieniony, a boki odstają od formy. Kroimy w zgrabne porcje. Podajemy z dodatkiem domowych konfitur lub morelowego dżemu, albo powideł śliwkowych i bitej śmietany.
Opis / Uwagi:
Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5187 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a blumenfeld






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin