|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cielęcina siekana - z kuchni staropolskiej |
|
Poziom: średni Porcji: 6 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dag cielęciny bez kości
- 2 kopiaste łyżki tartej bułki
- 1/2 szklanki letniego mleka
- cebula
- 2 kopiaste łyżki pokrojonej świeżej słoniny
- jajko
- białko
- oliwa i masło (pół na pół)
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- sok z cytryny
- sól
|
Opis przygotowania: Tartą bułkę zalewamy letnik mlekiem, by napęczniała. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę. Pokrojoną w kostkę cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę razem ze słoniną i cebulą. Do masy dodajemy tartą bułkę, jajko, białko, solimy, całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy zgrabny wałek, układamy w wysmarowanej oliwą brytfannie. Wierzch i boki mięsa smarujemy oliwą, wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika na 30 min. W czasie pieczenia potrawę polewamy wytworzonym sosem. Zarumienione mięso wykładamy na wygrzany półmisek.
Mleko łączymy z mąką, gdy nie będzie grudek, dodajemy śmietanę, zalewamy pozostałym spod pieczeni tłuszczem, sos gotujemy przez 2 min (by mąka straciła smak surowizny). Gdy trzeba, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Pieczeń dzielimy na równe porcje, zalewamy gorącym sosem i podajemy z ziemniakami puree i zasmażanymi buraczkami. |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z "Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz |
| Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5134 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|