Opis przygotowania: Tartą bułkę zalewamy letnik mlekiem, by napęczniała. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę. Pokrojoną w kostkę cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę razem ze słoniną i cebulą. Do masy dodajemy tartą bułkę, jajko, białko, solimy, całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy zgrabny wałek, układamy w wysmarowanej oliwą brytfannie. Wierzch i boki mięsa smarujemy oliwą, wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika na 30 min. W czasie pieczenia potrawę polewamy wytworzonym sosem. Zarumienione mięso wykładamy na wygrzany półmisek.
Mleko łączymy z mąką, gdy nie będzie grudek, dodajemy śmietanę, zalewamy pozostałym spod pieczeni tłuszczem, sos gotujemy przez 2 min (by mąka straciła smak surowizny). Gdy trzeba, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Pieczeń dzielimy na równe porcje, zalewamy gorącym sosem i podajemy z ziemniakami puree i zasmażanymi buraczkami. |