|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Jajko w sosie chrzanowym z puree z ziemniaków |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  20 min.Porcji:  2Głosów: 13Ocena: 4.69
4-5 ziemniaków
 Śmietana 22% / 30%
 2/5 kostki masła
 Mąka pszenna
 Kostka rosołowa drobiowa
 Chrzan
 2-3 jajka
 
 
 |  | Opis przygotowania: Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy, przykrywamy i zaczynamy gotować.
 W małym garnuszku gotujemy wodę na jajka, w trzecim garnku gotujemy szklankę wody i kruszymy
 do środka pół kostki rosołowej i zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo ok 7-8 min w zależności
 od wielkości jaj. Do połowy szklanki odlewamy pół naszego "wywaru" z kostki i dodajemy drugie
 pół śmietany i dokładnie mieszamy, dopiero później wlewamy z powrotem do garnka. Jeśli to śmietana
 30% to możemy od razu wlać ją bezpośrednio do garnka. Znów zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy
 2-3 łyżki chrzanu, zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej do wymaganej gęstości. Gdy ziemniaki ugotują
 się, dokładnie je odcedzamy i dodajmy 2 łyżki śmietany i masło. Ubijamy bardzo dokładnie by nie było
 grudek. Taka ilość śmietany i masła sprawi, że nasze puree będzie bardzo kremowe.
 
 Smacznego :)
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  majki |  | Przepis czytano już 7461 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |