Jajko w sosie chrzanowym z puree z ziemniaków |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: 2 Głosów: 13 Ocena: 4.69 Składniki: 4-5 ziemniaków
Śmietana 22% / 30%
2/5 kostki masła
Mąka pszenna
Kostka rosołowa drobiowa
Chrzan
2-3 jajka
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy, przykrywamy i zaczynamy gotować.
W małym garnuszku gotujemy wodę na jajka, w trzecim garnku gotujemy szklankę wody i kruszymy
do środka pół kostki rosołowej i zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo ok 7-8 min w zależności
od wielkości jaj. Do połowy szklanki odlewamy pół naszego "wywaru" z kostki i dodajemy drugie
pół śmietany i dokładnie mieszamy, dopiero później wlewamy z powrotem do garnka. Jeśli to śmietana
30% to możemy od razu wlać ją bezpośrednio do garnka. Znów zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy
2-3 łyżki chrzanu, zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej do wymaganej gęstości. Gdy ziemniaki ugotują
się, dokładnie je odcedzamy i dodajmy 2 łyżki śmietany i masło. Ubijamy bardzo dokładnie by nie było
grudek. Taka ilość śmietany i masła sprawi, że nasze puree będzie bardzo kremowe.
Smacznego :) |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 6612 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |