|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Faszerowana boczkiem pierś kurczaka z risotto curry |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: 1 Głosów: 13 Ocena: 4.62 Składniki: Ryż do risotto
Curry
Kostka rosołowa lub rosół
Oliwa z oliwek
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
2-3 plasterki boczku
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz
Filet z piersi kurczaka
|
Opis przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na małym ogniu na szerokiej patelni na oliwie,
nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie sypiemy ryż do risotto i chwilę "smażymy" wciąż na małym ogniu,
nieustannie mieszając. Po około 2 minutach posypujemy dużą ilością curry, mieszamy i podlewamy wywarem
drobiowym z kostki lub prawdziwym rosołem, mieszamy i przykrywamy. Ryż wchłonie dużą ilość wody do środka,
a reszta odparuje, dlatego będziemy podlewać jeszcze ze 2 razy, należy mieszać od czasu do czasu by ryż nie
przywierał do dna. Ryż musi być miękki w środku, więc po około 10-12 minutach gotowania sprawdźmy, czy już
gotowy. Na małą patelnie lejemy dosłownie kilka kropel oliwy i smażymy na niej boczek z obu stron, gdy
będzie gotowy odkładamy na bok. Filet z piersi możemy rozbić, ale możemy też przeciąć wzdłóż. Delikatnie solimy
i pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi, kładziemy na środku boczek i zawijamy, możemy spiąć wykałaczkami.
Smażymy na patelni na której smażyliśmy boczek. Jeśli był mało tłusty, możemy podlać jeszcze trochę oliwy.
Smacznego :) |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 5533 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|