przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Faszerowana boczkiem pierś kurczaka z risotto curry


Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: 1
Głosów: 13
Ocena: 4.62
Składniki:
Ryż do risotto
Curry
Kostka rosołowa lub rosół
Oliwa z oliwek
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
2-3 plasterki boczku
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz
Filet z piersi kurczaka

Opis przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na małym ogniu na szerokiej patelni na oliwie,
nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie sypiemy ryż do risotto i chwilę "smażymy" wciąż na małym ogniu,
nieustannie mieszając. Po około 2 minutach posypujemy dużą ilością curry, mieszamy i podlewamy wywarem
drobiowym z kostki lub prawdziwym rosołem, mieszamy i przykrywamy. Ryż wchłonie dużą ilość wody do środka,
a reszta odparuje, dlatego będziemy podlewać jeszcze ze 2 razy, należy mieszać od czasu do czasu by ryż nie
przywierał do dna. Ryż musi być miękki w środku, więc po około 10-12 minutach gotowania sprawdźmy, czy już
gotowy. Na małą patelnie lejemy dosłownie kilka kropel oliwy i smażymy na niej boczek z obu stron, gdy
będzie gotowy odkładamy na bok. Filet z piersi możemy rozbić, ale możemy też przeciąć wzdłóż. Delikatnie solimy
i pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi, kładziemy na środku boczek i zawijamy, możemy spiąć wykałaczkami.
Smażymy na patelni na której smażyliśmy boczek. Jeśli był mało tłusty, możemy podlać jeszcze trochę oliwy.

Smacznego :)
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 5469 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin