Opis przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na małym ogniu na szerokiej patelni na oliwie,
nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie sypiemy ryż do risotto i chwilę "smażymy" wciąż na małym ogniu,
nieustannie mieszając. Po około 2 minutach posypujemy dużą ilością curry, mieszamy i podlewamy wywarem
drobiowym z kostki lub prawdziwym rosołem, mieszamy i przykrywamy. Ryż wchłonie dużą ilość wody do środka,
a reszta odparuje, dlatego będziemy podlewać jeszcze ze 2 razy, należy mieszać od czasu do czasu by ryż nie
przywierał do dna. Ryż musi być miękki w środku, więc po około 10-12 minutach gotowania sprawdźmy, czy już
gotowy. Na małą patelnie lejemy dosłownie kilka kropel oliwy i smażymy na niej boczek z obu stron, gdy
będzie gotowy odkładamy na bok. Filet z piersi możemy rozbić, ale możemy też przeciąć wzdłóż. Delikatnie solimy
i pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi, kładziemy na środku boczek i zawijamy, możemy spiąć wykałaczkami.
Smażymy na patelni na której smażyliśmy boczek. Jeśli był mało tłusty, możemy podlać jeszcze trochę oliwy.
Smacznego :) |