|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Muffiny wiśniowe |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 12 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g płatków owsianych
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
torebka cukru wanilinowego
220 g wiśni ze słoika (zachowaj kilka do dekoracji)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
150 g masła
polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
|
Opis przygotowania: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. Wiśnie odsącz z zalewy.
W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło oraz dorzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj polewę: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj masło, wymieszaj i polej nią muffiny. Udekoruj odłożonymi wiśniami.
Rada: zamiast wiśni w zalewie możesz użyć też wiśni mrożonych, kandyzowanych, a w sezonie - świeżych. Pamiętaj jednak, żeby były wydrylowane. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: adam | Przepis czytano już 3917 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|