Opis przygotowania: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. Wiśnie odsącz z zalewy.
W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło oraz dorzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj polewę: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj masło, wymieszaj i polej nią muffiny. Udekoruj odłożonymi wiśniami.
Rada: zamiast wiśni w zalewie możesz użyć też wiśni mrożonych, kandyzowanych, a w sezonie - świeżych. Pamiętaj jednak, żeby były wydrylowane. |