|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
KREWETKOWE CURRY |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 5-6 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - krewetki: 500g
- wiórki kokosowe 200g lub mleko kokosowe 2 puszki:
- sos sojowy 1-2 łyżki
- marchew: 1 duża pokroić w słupki
- młoda cukinia 2 sztuki pokroić w kostkę
- cebula: 1 sztuka
- papryka: 1- 2 szt- czerwona ostra ( wg uznania 1, ½, 1/3, lub bez)
- imbir: 3 cm kawałek.
-garść zielonego groszku
-strąki groszku cukrowego 20-25 dag
- czosnek, cukier, sól, przyprawa curry i liście kafira- zapach. (można zastąpić limonką)
|
Opis przygotowania: Wypłukać krewetki, usunąć pancerzyki ale zachować ogonki,
koniecznie oczyścić grzbiety krewetek z ciemnego przewodu pokarmowego (wykałaczką, lub nożykiem), i przemyć w bieżącej wodzie.
Rozbić imbir, wymieszać z 1 łyżeczką curry w proszku i połową łyżeczki soli. Odstawić na bok na 20 minut.
Wlać ½ szklanki gorącej wody do wiórków kokosowych, następnie wycisnąć sok przez ściereczkę. Powtarzamy jeszcze raz, aby uzyskać 1 -1 ½ szklanki kokosowego soku. Można użyć mleko kokosowe w puszkach, wtedy odpada nam zabawa z wiórkami kokosowymi.
Obrać marchewkę, a następnie pokroić w zapałki. Obrać cebulę i pokroić w piórka, paprykę umyć, wyciąć resztki łodygi, oczyścić z pestek, i pokroić w romby. Podgrzać papryczkę na suchej patelni lub w rondlu, wlać 3 łyżki oleju, gdy olej jest gorący, dodać rozbity czosnek z przyprawami, a po chwili oczyszczone krewetki. Smażyć szybko ruszając energicznie patelnią lub mieszać szpatułką. Krewetki szybko staną się czerwonawe i białe w środku. Wyjąć je z rondelka. Dodać kolejne 2 łyżki oleju, a następnie wsypać 2 łyżeczki curry proszku, dodać marchewkę w słupkach, paprykę , cebulę i wlać mleko kokosowe. Zagotować. Kiedy marchewka stanie się miękką, dodać krewetki zagotować ponownie. Pod koniec dodać pozostałe warzywa. Doprawić cukrem i solą, sosem sojowym , podgotować, przez chwilę na małym ogniu aż mieszanina trochę odparuje a wszystkie składniki będą gorące.
Udekorować, i o ile to możliwe wyeksponować wszystkie kolory składników układając na talerzu. Zalać delikatnie gorącym kokosowym sosem z rondelka i gotowe. Uroki tego dania to: krewetki są soczyste, marchew miękka, cebula, papryka, cukinia, groszek są tylko lekko podgotowane, sos curry jest trochę pikantny i słodki.
Podawać gorące z białym chlebem lub ryżem. |
|
Opis / Uwagi: Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym pożywieniem.
Do owoców morza zaliczamy skorupiaki, czyli homary, langusty, langustynki oraz kraby i krewetki oraz mięczaki, takie jak ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki i inne małże, kałamarnice, ośmiornice.
Wybór jest wielki i należy do Ciebie.
Miłośników owoców morza nie muszę zachęcać ale szczerze polecam osobom które nie są przekonane co do smaku morskich specjałów. To jest naprawdę pyszne |
| Region: Kuchnia tajska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 4532 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|