| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	KREWETKOWE CURRY |  
	 |  
		  Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 5-6 Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: - krewetki: 500g 
- wiórki kokosowe 200g lub mleko kokosowe 2 puszki: 
- sos sojowy 1-2 łyżki  
- marchew: 1 duża pokroić w słupki 
- młoda cukinia 2 sztuki pokroić w kostkę  
- cebula: 1 sztuka  
- papryka: 1- 2 szt- czerwona ostra ( wg uznania 1, ½, 1/3, lub bez) 
- imbir: 3 cm kawałek. 
-garść zielonego groszku 
-strąki groszku cukrowego 20-25 dag 
- czosnek, cukier, sól, przyprawa curry i liście kafira- zapach. (można zastąpić limonką)
 
  |  
	Opis przygotowania: Wypłukać krewetki, usunąć pancerzyki ale zachować ogonki, 
koniecznie oczyścić grzbiety krewetek z ciemnego przewodu pokarmowego (wykałaczką, lub nożykiem),  i przemyć w bieżącej wodzie.  
Rozbić imbir, wymieszać z 1 łyżeczką curry w proszku i połową łyżeczki soli. Odstawić na bok na 20 minut.  
Wlać ½ szklanki gorącej wody do wiórków kokosowych, następnie wycisnąć sok przez ściereczkę. Powtarzamy jeszcze raz, aby uzyskać 1 -1 ½ szklanki  kokosowego soku. Można użyć mleko kokosowe w puszkach, wtedy odpada nam zabawa z wiórkami kokosowymi.  
Obrać marchewkę, a następnie pokroić w zapałki. Obrać cebulę i pokroić w piórka, paprykę umyć, wyciąć resztki łodygi, oczyścić z pestek, i pokroić w romby. Podgrzać papryczkę na suchej patelni lub w rondlu, wlać 3 łyżki oleju, gdy olej jest gorący, dodać  rozbity czosnek z przyprawami, a po chwili oczyszczone krewetki. Smażyć szybko ruszając energicznie patelnią lub mieszać szpatułką. Krewetki szybko staną się czerwonawe i białe w środku. Wyjąć je z rondelka.  Dodać kolejne 2 łyżki oleju, a następnie wsypać 2 łyżeczki curry proszku,  dodać marchewkę w słupkach, paprykę , cebulę i wlać mleko kokosowe. Zagotować. Kiedy marchewka stanie się miękką, dodać krewetki zagotować ponownie. Pod koniec dodać pozostałe warzywa. Doprawić cukrem  i solą, sosem sojowym , podgotować, przez chwilę na małym ogniu aż mieszanina trochę odparuje a wszystkie składniki będą gorące.  
Udekorować, i o ile to możliwe wyeksponować  wszystkie kolory składników układając na talerzu. Zalać delikatnie gorącym kokosowym sosem z rondelka i gotowe.  Uroki  tego dania to: krewetki są soczyste, marchew miękka, cebula, papryka, cukinia, groszek  są tylko lekko podgotowane, sos curry jest trochę pikantny i słodki.  
Podawać gorące z białym chlebem lub ryżem. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym pożywieniem. 
Do owoców morza zaliczamy skorupiaki, czyli homary, langusty, langustynki oraz kraby i krewetki oraz mięczaki, takie jak ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki i inne małże, kałamarnice, ośmiornice. 
Wybór jest wielki i należy do Ciebie. 
Miłośników owoców morza nie muszę zachęcać ale szczerze polecam osobom które nie są przekonane co do smaku morskich specjałów. To jest naprawdę pyszne |  
		 |  | Region:  Kuchnia tajska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  chef7 |  	| Przepis czytano już 5289 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |