przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Delicje z ryżu i mięsa


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
50 dag ryżu
2 jajka
1 cebula
1/4 szklanki migdałów
1/3 szklanka rodzynek
olej
bułka tarta
sól pieprz
Na sałatkę :
liście zielonej sałaty
2 pomidory
natka pietruszki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
olej
sól
pieprz

Opis przygotowania:
1 . Rodzynki opłucz , migdały zalej gorącą wodą , odstaw na chwilę . Gdy woda ostygnie , przełóż migdały na sitko , osącz i obierz ze skórki , a następnie posiekaj .
2 . Cebul obierz z łupin , oczyść , pokrój w piórka o przesmaż krótko na oleju . Do smażącej się cebuli dodaj mielone mięso , rodzynki , migdały . Smaż razem 10 minut . Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem . Ryż ugotuj w osolonej wodzie , przerzuć na sito i przestudź .
3 . Ostudzony ryż wymieszaj z roztrzepanym jajkiem , dodaj sól , pieprz i trochę posiekanej natki pietruszki . Wilgotnymi dłońmi uformuj z ryżu małe placuszki . Trzymając je w dłoni , na środek nałóż łyżeczkę mięsnego farszu , zamknij dłoń tak , by otulić ryżem mięsny farsz i uformuj z niego kulkę .
4 . Gotowe kuleczki z ryżu i mięsa panieruj w rozmąconym jajku oraz w tartej bułce . Smaż je ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor .
5 . Gorące kuleczki z ryżu i mięsa podawaj z sałatką warzywną . Liście sałaty ułóż z plasterkami pomidora i krążkami cebuli . Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzyj z solą , pieprzem i olejem . Polej nim warzywa , posyp natką i podawaj z gorącymi kuleczkami .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 5842 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin