Opis przygotowania: 1 . Rodzynki opłucz , migdały zalej gorącą wodą , odstaw na chwilę . Gdy woda ostygnie , przełóż migdały na sitko , osącz i obierz ze skórki , a następnie posiekaj .
2 . Cebul obierz z łupin , oczyść , pokrój w piórka o przesmaż krótko na oleju . Do smażącej się cebuli dodaj mielone mięso , rodzynki , migdały . Smaż razem 10 minut . Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem . Ryż ugotuj w osolonej wodzie , przerzuć na sito i przestudź .
3 . Ostudzony ryż wymieszaj z roztrzepanym jajkiem , dodaj sól , pieprz i trochę posiekanej natki pietruszki . Wilgotnymi dłońmi uformuj z ryżu małe placuszki . Trzymając je w dłoni , na środek nałóż łyżeczkę mięsnego farszu , zamknij dłoń tak , by otulić ryżem mięsny farsz i uformuj z niego kulkę .
4 . Gotowe kuleczki z ryżu i mięsa panieruj w rozmąconym jajku oraz w tartej bułce . Smaż je ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor .
5 . Gorące kuleczki z ryżu i mięsa podawaj z sałatką warzywną . Liście sałaty ułóż z plasterkami pomidora i krążkami cebuli . Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzyj z solą , pieprzem i olejem . Polej nim warzywa , posyp natką i podawaj z gorącymi kuleczkami . |