|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Żeberka bejcowane |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg żeberek
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
olej
12 szt śliwek suszonych
1 ząbek czosnku
1 szczypta chili
|
Opis przygotowania: 1 . Żeberka umyj pod bieżącą wodą , osusz i podziel na porcje tak , aby każdy kawałek mięsa miał przynajmniej po 2 kostki .
2 . Do miseczki przełóż powidła , dodaj cukier , cynamon , szczyptę chili , przeciśnięty przez praskę czosnek , koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki oleju . Wszystkie składniki wymieszaj tak , aby powstał spójny i gładki sos . Następnie przełóż żeberka do miski z sosem . Posmaruj je bejcą dość grubo , aby całe pokryte były gęstym sosem . Następnie odstaw naczynie z żeberkami w chłodne miejsce na 5 godzin .
3 . Żeberka przesmaż na rozgrzanym tłuszczu , a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C . Piecz 2 godziny . Po 45 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni C . Wtedy też dodaj śliwki . Od czasu do czasu przewracaj je na drugą stronę i smaruj bejcą . 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie , by mięso się przypiekło . |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: natalina4 | Przepis czytano już 8023 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|