przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Żeberka bejcowane


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg żeberek
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
olej
12 szt śliwek suszonych
1 ząbek czosnku
1 szczypta chili

Opis przygotowania:
1 . Żeberka umyj pod bieżącą wodą , osusz i podziel na porcje tak , aby każdy kawałek mięsa miał przynajmniej po 2 kostki .
2 . Do miseczki przełóż powidła , dodaj cukier , cynamon , szczyptę chili , przeciśnięty przez praskę czosnek , koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki oleju . Wszystkie składniki wymieszaj tak , aby powstał spójny i gładki sos . Następnie przełóż żeberka do miski z sosem . Posmaruj je bejcą dość grubo , aby całe pokryte były gęstym sosem . Następnie odstaw naczynie z żeberkami w chłodne miejsce na 5 godzin .
3 . Żeberka przesmaż na rozgrzanym tłuszczu , a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C . Piecz 2 godziny . Po 45 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni C . Wtedy też dodaj śliwki . Od czasu do czasu przewracaj je na drugą stronę i smaruj bejcą . 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie , by mięso się przypiekło .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 8030 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin