|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kulinarne JAWOlucje - czyli przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  15 min.Porcji:  4Głosów: 1Ocena: 5.00
3 łyżki oleju ryżowego
 6 dużych pieczarek
 1 duża cebula
 150 g sera typu rokpol
 6 łyżek zielonego pesto
 300 ml śmietany 18%
 Duża garść obranych orzechów ziemnych
 Kilka listków świeżej bazylii
 2 opakowania klusek śląskich Jawo
 
 
 |  | Opis przygotowania: Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu - podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Gotowe! Smacznego!
 Jawo.pl
 
 Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie Kulinarne JAWOlucje.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Konkurs Kulinarne JAWOlucje trwa od 1 września do 15 października a zsady są niezwykle proste: kup dowolny produkt z szerokiej gamy dań mrożonych Jawo, zaproponuj pomysł na podanie tego dania, przygotuj je, zrób zdjęcie, podaj przepis przygotowania i zarejestruj swoją propozycję na stronie www.jawo.pl/konkurs. Laureatami konkursu zostaną autorzy przepisów, którzy zbiorą najwięcej głosów internautów. Głosowanie odbywa się na stronie konkursu.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  mniam |  | Przepis czytano już 4063 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |