przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kulinarne JAWOlucje - czyli przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami


Poziom: b. łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
3 łyżki oleju ryżowego
6 dużych pieczarek
1 duża cebula
150 g sera typu rokpol
6 łyżek zielonego pesto
300 ml śmietany 18%
Duża garść obranych orzechów ziemnych
Kilka listków świeżej bazylii
2 opakowania klusek śląskich Jawo

Opis przygotowania:
Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu - podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Gotowe! Smacznego!
Jawo.pl

Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie Kulinarne JAWOlucje.
Opis / Uwagi:
Konkurs Kulinarne JAWOlucje trwa od 1 września do 15 października a zsady są niezwykle proste: kup dowolny produkt z szerokiej gamy dań mrożonych Jawo, zaproponuj pomysł na podanie tego dania, przygotuj je, zrób zdjęcie, podaj przepis przygotowania i zarejestruj swoją propozycję na stronie www.jawo.pl/konkurs. Laureatami konkursu zostaną autorzy przepisów, którzy zbiorą najwięcej głosów internautów. Głosowanie odbywa się na stronie konkursu.
Przepis został dodany przez:  mniam
Przepis czytano już 3355 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin