| Kulinarne JAWOlucje - czyli przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  15 min.Porcji:  4Głosów: 1Ocena: 5.00
3 łyżki oleju ryżowego
 6 dużych pieczarek
 1 duża cebula
 150 g sera typu rokpol
 6 łyżek zielonego pesto
 300 ml śmietany 18%
 Duża garść obranych orzechów ziemnych
 Kilka listków świeżej bazylii
 2 opakowania klusek śląskich Jawo
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu - podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Gotowe! Smacznego!
 Jawo.pl
 
 Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie Kulinarne JAWOlucje.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Konkurs Kulinarne JAWOlucje trwa od 1 września do 15 października a zsady są niezwykle proste: kup dowolny produkt z szerokiej gamy dań mrożonych Jawo, zaproponuj pomysł na podanie tego dania, przygotuj je, zrób zdjęcie, podaj przepis przygotowania i zarejestruj swoją propozycję na stronie www.jawo.pl/konkurs. Laureatami konkursu zostaną autorzy przepisów, którzy zbiorą najwięcej głosów internautów. Głosowanie odbywa się na stronie konkursu.
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  mniam | 
	| Przepis czytano już 4062 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |